İlk Muayene
Pedodontistler yani çocuk diş hekimleri, 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlamaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) önermektedir.
Diş muayenesinde çocuk dişhekimleri tarafından; ayna ve ışık yardımıyla çocukların tüm dişlerine bakılır, süt dişleri ve genç sürekli dişlerde ihtiyaç duyulan tüm dolgu uygulamaları, kanal tedavisi ve amputasyon işlemleri yapılır. En önemli konulardan biri olan beslenme ve koruyucu uygulamalar hakkında anne ve baba bilgilendirilir. Tüm bu koruyucu ve tedavi edici işlemler yapılırken; en önemli konuların başında korku, endişe ve ağrı duymadan tedavi edilmesi gelmektedir. Ayrıca çocuğun dişler ve çene bakımından genel sağlığı, büyüme gelişimi incelenir.
Koruyucu Uygulamalar
Diş çürüğünü önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar içinde çocuğun ve ailesinin ağız diş sağlığı ve beslenme konusunda eğitilmesine büyük önem verilmektedir. Kliniğimizde hastalarımıza diş fırçalama tekniği uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Koruyucu dişhekimliği uygulamaları arasında yüzeyel flor ve fissür örtücü işlemleri de yer almaktadır.
Flor Uygulaması
Florür dişi ağızdaki plak ,bakteri ve şekerlerden kaynaklanan asit saldırılarına karşı daha dayanıklı hale getirerek ,diş çürümesini önlemeye yardımcı olur. Florür birçok gıda ve suda bulunmaktadır.
Güncel araştırmaların güvenilirliğinin en yüksek derecede kanıtlandığı araştırma sonuçları incelendiğinde florür verniğinin yılda 2 kez uygulanmasının diş çürüklerini engellemede başarılı olduğu kesin bir bilgidir .Ayrıca doğrudan florürlü diş macunları ve ağız gargaraları yoluyla da dişlere uygulanabilir.
Florür verniği diş çürüğüne karşı korunmaya, çürüğün gelişimini yavaşlatmaya ve durdurmaya yardımcı, ağızda yavaş ve uzun süreli florür salımı sağlayan bir yöntemdir. Vernikler reçine benzeri içerikleri ile florürün diş minesi yüzeyine tutunmasını ve yavaş yavaş salınarak diş ve çevresinde depolanmasını sağlarlar. Uygulamanın sıklığı çocuğun diş çürüğü riskine bağlı olmaktadır.
Fissür Örtücü, Koruyucu Dolgu
Arka grup dişlerin çiğneyici yüzeyleri üzerinde bulunan fissürlerdiş çürüğü açısından riskli anatomik oluşumlardır.
Diş fırçasıyla yüzeyini temizlemek yetmeyebilir. Fissür örtücü (Fissür sealant) işleminin amacı, dişlerin temizlenmesini kolaylaştırmak için derin çukurları ve çatlakları akıcı bir dolgu maddesiyle kısmen doldurmak, böylece çürümeye karşı korunmak ve ileriki yaşlarda dolgulara ihtiyaç duyma olasılığını azaltmaktır. Yaygın diş profesyonelleri arasında etkili bir önleyici diş tedavisi olarak kabul edilir. Dişleri güçlendirmek ve korumak için florürlü vernik aynı anda uygulanmasını önerilebilir.
Fissür Örtücüler
• Çocukların arka dişlerini koruyabilir.
• Uygulama hızlı ve basit, her diş yalnızca birkaç dakika sürer. Lokal anestezi veya aşındırma gerektirmez.
• Bakteri plağında üretilen asitler için fiziksel bariyer görevi yaparlar.
• Fissür örtücüler, Fissür örtücüler 6 yaştan 13 yaşa kadar çocuk hastalarda uygulanmaktadır.
• Çürük riski yüksek olan tüm yaş grupları için son derece etkili bir önlem olduğu kanıtlanmıştır.
Diş Travmaları
Çocukluk çağında çok sık karşılaşılan önemli sorunlardan biri de travmatik yaralanmalardır. Hastanın yaşı, yaralanmanın derecesi, bölgesi, ilgilendirdiği dokular ve hastanın genel durumu dikkate alınarak tedavi yapılır.
Yer Tutucular
Erken süt dişi kayıplarında, alttan gelecek olan daimi dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu olarak adlandırılan apareyler kullanılır. Yer tutucular, komşu dişlerin çekim boşluğuna hareket etmelerini ve bu yolla daimi dişin ya gömük kalmasını yada farklı yerden çıkmasını, dolayısıyla ileride ortodontik bozukluk oluşmasını önlemeye yarayan apareylerdir.