Diş apsesi problemi oldukça sık yaşanıyor ve diş etlerinde iltihaplanma olması şeklinde tanımlanabiliyor. Apseyle beraber diş etlerinde kırmızı ve şiş bir görünüm de meydana gelebiliyor. Hastalar için oldukça ağrılı bir rahatsızlık olan diş apsesinin mutlaka en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekiyor.
Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Diş etlerinde yanma ve şişme olması gibi oldukça kolay ayırt edilebilecek belirtiler ile kendini gösteren diş apsesi, çoğu zaman ağrıya neden olsa da bazı apse türlerinde ağrı olmayabilir. Bu nedenle ağrının olmaması durumunda bir sağlık sorununun da olmadığı düşünülmemelidir. Yaygın şekilde görülen belirtileri kısa bir liste halinde aktaralım:
- Genelde zonklama şeklinde olan ağrı
- Apse oluşan yere basınç uygulandığında ağrı olması ya da ağrının artması
- Lenf bezlerinde ya da yüz bölgesinde şişme olması
- Yüksek ateş
- Ağrıya bağlı beslenmede sıkıntı yaşama, uyku problemleri yaşama
- Şişme olmasından kaynaklı hastanın ağzını açmakta güçlük çekmesi
Diş Apsesi Nasıl Geçer?
Diş apsesinin kendi kendine geçmesini beklemek çok yanlıştır. Yukarıda sıralanan belirtilerden sadece biri yaşandığında bile mutlaka diş hekimine görünmek gerekir. Geçmesi için tedavi uygulanması şarttır.
Diş Apsesi Tedavisi Nasıldır?
Tedavi genellikle ilaç alımı şeklindedir. Yapılan muayene sonrasında uygulanacak tedavi diş hekimi tarafından belirlenir ve hemen tedavi aşamasına geçilir. İlaç tedavisiyle birlikte diş taşı temizliği, küretaj ve flap operasyonlarının yapılmasına da ihtiyaç duyulabilir.
Ne Zaman Diş Hekimine Gidilmeli?
Diş apsesine bağlı şikayetlerin ortaya çıkması ile birlikte diş hekimine de gidilmesi gerekir. Diş hekimine ne kadar erken dönemde gidilirse tedaviye de o kadar erken başlanır. Bu durumda tedavi hasta açısından daha konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanır.
Diş Apsesi Patlarsa Ne Olur?
Halk arasında diş apsesinin patlamasının iyileşme başlangıcı olduğu yönünde bir inanış var. Ancak bu bilgi gerçek değildir. Diş apsesinin patlaması sıklıkla yaşanan bir durumdur ve derhal diş hekimine başvurmanız gerekir.
Diş Apsesi Nasıl Önlenir?
Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmemesi, düzenli olarak diş hekimine muayene olunması diş apsesini önlemenin en doğru yoludur.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi, asitle içeceklerin sıklıkla tüketilmesi ve diyabet rahatsızlığı risk faktörleri olarak sıralanabilir.