Dişte lezyon, hastalar için özellikle beslenme esnasında sıkıntı yaratan durumlardan biridir. Olası en kısa sürede tedavinin uygulanması gerekir. Çünkü bu problem hastaların günlük hayatını sıkıntıya sokabilecek semptomlara da yol açabilir.
Dişte Lezyon Neden Oluşur?
Lezyon, dişi çevreleyen parçaların değişiklik göstermesi, iltihaplanma ya da travmalar nedeniyle meydana geliyor. Elbette hastalarda lezyonun oluşum nedenleri birbirinden farklı olabilir. Bazı hastalarda sadece geceleri dişleri gıcırdatmak bile dişte lezyona yol açabiliyor. Bazı hastalarda ise çiğneme fonksiyonunun lezyona sıklıkla neden olabildiğini söyleyebiliriz.
Diş Lezyonu Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler arasında en yaygın olanı ağrı ya da basınç hissidir. Ağrı ya da basınç hissinin her hastada farklı olabildiğini belirtmeliyiz. Aynı zamanda sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet olması da sık yaşanan belirtiler arasında bulunuyor. Diş etlerinde şişkinlik olması da bir diğer belirtidir ancak bu şişkinlik kimi zaman hasta tarafından anlaşılmayacak kadar az olabilir.
Dişte Lezyon Ağrı Yapar Mı?
Lezyon ağrıya neden olabilen bir problemdir ancak her hastada ağrı yapar da denemez. Bu durum hastanın ağrı eşiği ile de çok yakından ilgilidir. Kimi zaman hastalar ‘ağrı yok ancak çiğneme sırasında baskı hissediyorum’ şikayetinde de bulunabiliyor. Dolayısıyla ağrının olmaması, basınç hissinin olması durumunda da diş hekimine başvurulmalıdır.
Dişte Lezyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi lezyonun nerede bulunduğu, ebatları ve hangi doku ya da sinirleri etkilediği gibi unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bazı hastalarda lezyonun kısa zamanda alınması gerekirken bazı hastalara kendi kendine geçip geçmeyeceğinin belirlenmesi için beklenmesi kararı da alınabilir.
Lezyonlu Diş Çekimi Yapılır Mı?
Diş hekimleri diş çekimini son çare olarak uygular. Zorunlu olmadıkça dişin kurtarılması için diğer tedavi seçenekleri tercih edilir. Şayet başka seçenek kalmadıysa, lezyonlu olan dişin çekilmesi gündeme gelebilir.
Diş Kökü Lezyonu Değerlendirilmesi
Elbette diş lezyonlarının olması durumunda hemen cerrahi müdahale uygulanmasına ihtiyaç olmaz. Diş hekimi tarafından yapılan muayene ve tetkiklerin ardından lezyonun değerlendirmesi en doğru şekilde yapılacaktır. Sonrasında ise hastaya en uygun tedavi tercih edilir ve en temel amaç dişin kurtarılması, yeniden eski fonksiyonlarına kavuşmasının sağlanmasıdır.