porselen kron

Zirkonyum

Zirkonyum, seramik (porselen) kaplamaların alt yapı materyalidir. Doğal dişe yakın renkte, şeffaflıkta ve sağlamlıkta bir materyal olduğu için diş kaplamalarında hem estetik hem de dayanıklılığı bir arada sunan gelişmiş bir materyaldir. Zirkonyum yüksek ışık geçirgenliği sayesinde dişin kendi renginde tasarlanıp, üretilebilen bir malzemedir. Diş rengine uygunluğu bu malzemeyi gülüş estetiği için en iyi çözümlerden biri haline getirir.

Avantajları

Zirkonyum, ışık geçirgenliğinin metal destekli kaplamalara oranla daha fazla olması nedeniyle diş etlerinde koyu bir renk oluşturmamaktadır. Doğal diş gibi gözükür.
Zirkonyum , metal alerjisi olan kişiler için ideal bir tercih olmaktadır. Diş etleriyle daha uyumludur. Diş eti hastalıkları konusunda daha avantajlı olmaktadırlar.
Tam seramik kaplamalara ve lamine kaplamalara oranla çok daha sağlamdır, metal altyapıya yakın sağlamlık düzeyindedir.
Pürüzsüz ve kaygan porselen yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve çay sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez. Rengi sabit kalır.

Dezavantajları

Metal altyapılı porselenlere göre daha pahalıdır.
Uzun dişsiz aralıklarda arka bölgelerde kırılma ihtimali artacağından tavsiye edilmez.

Tam Porselen Kaplama – Emax Diş Kaplama

Alt yapısında güçlendirilmiş porselen bulunan ya da tamamıyla blok olarak güçlendirilmiş porselenden yapılan estetik olarak en gelişmiş kaplamalardır. Bu tür kaplamalarda diğer kaplamalardaki gibi metal altyapı ya da zirkonyum altyapı bulunmamaktadır. Özellikle estetiğin önemli olduğu ön grup dişlerde, tek estetik diş kaplamalarda ya da arada 1-2 eksik diş bulunduğu köprü uygulamalarında veya lamine yapılamayacak kadar fazla madde kaybı olan dişlerde uygulanabilir.

Avantajları

Işık geçirgenlikleri çok iyi olduğu için doğal dişe en yakın estetiği verirler.
Diş eti seviyesinde gri renkleşme oluşturmaz.
Zirkonyum ya da metal altyapılı kaplamalara oranla dişte daha az aşındırma yapılır.
Allerjik reaksiyon gözlenmez.
Sıcak soğuk iletkenlikleri cok düşüktür.

Dezavantajları

Çok dirençli bir materyal olmadığı için fazla basınç gelen uzun köprülerde kullanılamaz.
Metal altyapılı kaplamalara göre daha maliyetlidir.

Metal Altyapılı Porselen Kaplama

Metal altyapılı porselen diş hekimliğinde kullanılmak üzere üretilmiş olan çeşitli metal alaşımlarının porselenin altına altyapı olarak kullanıldığı kaplama türüdür. Bu metaller, diş ve diş eti dokularıyla uyumlu,oldukça dayanıklı standart metal alaşımlardır. Metal altyapılı porselen diş hekimliğinde sabit diş protez gereken hemen her durumda en yaygın olarak kullanılan diş protez türüdür. Metal altyapılı porselen tedavisinin başında hastanın beklentisi detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.

Avantajlar

Metal altyapılı porselen en dayanıklı ve yaygın kullanılan altyapı materyalidir.
Metal altyapılı porselen gerekli hassasiyet gösterildiğinde estetik tatmin edici düzeydedir.
Metal altyapılı porselen ekonomiktir.

Dezavantajlar

Yapısındaki metal dolayısıyla ışık geçirgenliği doğal dişler kadar iyi değildir. Bu nedenle estetiği zirkonyum ve tam seramiklere oranla vasattır.
Zamanla dişeti seviyesinde gri renkleşme oluşturabilir.
Metal altyapılı porselen her durumda uygulanamaz.
Metal altyapılı porselen yapısında nikel içermeyen alışımlar kullanıyor olmasına rağmen nadir olarak alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Kaplamalar Hakkında Sık Sorulan Sorular

Soru: Metale karşı alerjisi olanlarda hangi kaplama çeşitleri uygulanabilir?

Cevap: Zirkonyum ve emax dişler metal alt yapılı dişlerin alternatifidir.

Soru: Kaplamalar ilerde renk değişikliği yapar mı?

Cevap: Zirkonyum,emax, lamina dişler pürüzsüz ve kaygan porselen yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve çay sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez. Rengi sabit kalır.

Soru: İşlemler sırasında ağrı hisseder miyim?

Cevap: Kesim işlemleri lokal anestezi altında gerçekleşir ve sonrasında diş renginde geçici bir kaplama yapılarak sıcak ve soğukta sızlamanın önüne geçilir. Hastaların çok az bir kısmında hafif bir sızlama görülür.Genel itibariyle sıkıntı yaşanmadan süreç tamamlanır.

Soru: Zirkonyum, tam seramik kaplamalar(lamina,emax)ve metal altyapılı kaplamalar ile kıyaslandığında ne kadar dayanıklıdır?

Cevap: Son yıllarda uygulanan yöntemler ile zirkonyum alt yapılı kron ve köprüler, metal alt yapılı kron ve köprüler kadar dayanıklıdır. Porselene nazaran kırılganlığı daha azdır. Metalle kıyaslandığında esneme miktarı daha az,kırılganlık daha fazladır. Bu durum porselenin zirkonyuma, metale karşı daha iyi adapte olmasını sağlar. Sonuç olarak da porselen kırıklarını en aza indirir.

Soru: Kaplamalar diş eti hastalığı olanlarda uygulanabilir mi?

Cevap: Öncelikli olarak diş eti hastalığı giderilir. Diş eti hastalığı tedavi edildikten sonra kaplama uygulanabilir. Metal alt yapılı dişlerin diş etleriyle uyumu daha azdır. Diş eti hastalıkları konusunda diğer kaplama çeşitleri daha avantajlı olmaktadırlar. Fakat en dayanıklı materyal olması sebebiyle bazı durumlarda metal alt yapılı kullanılması uygun olacaktır.

Soru: Ağzımda tat değişikliği ve kokuya sebep olur mu?

Cevap: Zirkonyum ve Emax dişler metal içerikli olmadığından herhangi bir tat değişikliği yaratmaz kokuya da sebep olmaz.

Soru: Kaplamalar arasında fiyatlandırma nasıldır?

Cevap: Tedavinin başında hastanın beklentisi detaylı bir şekilde öğrenilmelidir. Ölçünün detaylı bir şekilde alınması ve hassas bir teknisyen çalışması gereklidir. Tedavinin uzun süreli başarısı için ağız hijyenine özen gösterilmelidir. En az yılda bir kez rutin diş hekimi kontrolüne gelinmelidir. Düzenli hekim kontrolü ve diştaşı temizliği, protezlerin de , dişlerin de ömrünü uzatacaktır.