İMPLANT
İmplant, cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirilen titanyum alaşımlı yapay bir diş köküdür. Bir protez dişi veya bir dizi dişi yerinde tutmak için kullanılır. Bu şekilde implantlar doğal diş köküne benzer şekilde işlev görürler.
Hastaların sistemik sağlık durumlarının değerlendirilmesi, ağız içi muayenesinin dikkatle yapılıp, gerekli radyografik kontrollerin ve ölçümlerin yapılmasının ardından hastanın tedaviye uygun olup olmadığına karar verilir. Tedavi, lokal anestezi yapılması ile başlar. İmplantlar ufak bir cerrahi işlem ile çene kemiğinize yerleştirilir. Kemik ile titanyum yapının kaynaşmasını beklemek yaklaşık 2-3ay kadar sürmektedir.
Başarılı bir implant operasyonunun gerçekleşmesi için implantın uygulanacağı bölgenin kemik yapısının iyi olması ve diş etlerinin de oldukça sağlıklı olması ge rekir. Çene kemiğinin yetersiz olduğu hastalarda kemik tozu (greft) gibi çeşitli yöntemlerle kemik kalınlaştırılmasının yapıldığı hastalarda 6 aya kadar beklemek gerekmektedir. Bu noktadan sonra implantlar gerçek bir diş kökü gibi olur. Bekleme süresinin ardından gerekli kontroller sağlandıktan sonra protez tedavisi yapılmaktadır.
İmplant Diş Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?
Hastanın kemik yapısına ve titanyumu vücudun kabul etmesine bağlı olarak uzman hekimler tarafından yapılan diş implantlarında %95-98 oranında başarı sağlanmaktadır.
İmplant Tedavisi İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
İmplant yapılacak kişilerin kemik gelişimini tamamlamış yaşa gelmeleri gerekmektedir. Bu nedenle alt yaş sınırı 18 olarak belirtilmektedir. Bunun dışında yaşı ilerlemiş kişiler de tedavi olabilirler. Tek diş eksikliğinde yandaki dişleri kestirip köprü mü yaptırmalı yoksa implant mı tercih etmeliyim?
Köprü diş eksikliğini gidermek için sıklıkla uygulanan bir tedavidir ve çiğneme eksikliğini azaltması bakımından hastayı rahatlatmaktadır. Ancak yandaki dişler sağlıklıysa ve hasta implant diş için uygunsa, implant daha doğru bir tedavi seçeneğidir. İmplant tedavisinde yandaki dişlere herhangi bir kesim yapılmamasının avantajı yanında implant yapılan bölgedeki kemik yapının korunmuş olması da büyük avantajdır.
Cerrahi işlemden sonra protez yapılıncaya kadar dişsiz mi beklenmesi gerekiyor? Cerrahi işlemden sonra implant dişin çene kemiği ile kaynaması için 2-3 ay arasında bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu süre içinde hastaya geçici protez uygulandığı için dişsiz kalınmamaktadır.
En İyi İmplant Markası Hangisidir?
Hangi implant markası en iyisidir demek ,günümüzde pek mümkün değildir. Artık birçok implant markası en iyisi konumunda bulunmaktadır. Farklı seçenekler sunulmasının sebebi implant tedavisinin maliyetini hastasının kendine göre seçmesini sağlamaktır.
Neden implant markaları arasında fiyat farkı var? Daha uygun fiyatlı olan güvenilmez midir? İmplant markaları arasındaki fiyat farklılığının temel nedeni yapılan ar-ge çalışmaları ve vaka çalışmalarına verilen destekten dolayıdır. Global yaygınlığı ve uzun yıllardır üretimde olmaları da etki etmektedir. Daha yeni olmalarına karşın oldukça iddalı olan ve bu konuda “başarıyı” yakalamak adına her türlü olanağını seferber eden implant markaları da bulunmaktadır. Fiyat farkı ” daha uygun olan güvenilmezdir” gibi bir anlamaya yol açmamalıdır.
SİNÜS LİFTİNG
İmplant tedavisini yapmak için yeterli hacim ve yoğunlukta kemik yapısının olması gerekir. Uygun yapıyı oluşturmak için halihazırda var olan kemiği yoğunlaştırmak veya eksik görülen yerlerde yeni kemik oluşumunu sağlamak için sinüs lifting diğer adıyla sinüs kaldırma operasyonuna başvurulur. İmplantın uzun ömürlü ve sağlıklı olabilmesi için bazı durumlarda sinüs lifting ameliyatı şarttır.
Sinüs lifting konusunda farklı uygulamalar bulunmaktadır. En çok bilinenleri açık sinüs ameliyatı ve kapalı sinüs ameliyatıdır.
- Açık sinüs ameliyatı kemik yüksekliğinin 3-4 mm ve altında olduğu durumlarda tercih edilen ve daha fazla kemik oluşumunu amaçlayan tekniktir. implant yapılacak boşluktan sinüse ulaşıldıktan sonra oradaki zar kaldırılır ve o bölgeye kemik tozu (kemik grefti) yerleştirilir. Ardından implant uygulamasının yapılabilmesi için kemik dokunun yeterli yoğunluğa ulaşması beklenmelidir. Bu süre hastadan hastaya değişiklik gösterebilmekle beraber ortalama 6 ay gibi bir zaman aldığı söylenebilir. 6 aylık beklemenin ardından sinüs kaldırma operasyonu başarıyla sonuçlanmışsa kemik yapısı implantı kabul etmeye hazır hale gelir ve implant operasyonu gerçekleştirilebilir.
- Kapalı sinüs ameliyatı 5 mm ve daha fazla kemik yüksekliğinin bulunduğu durumlarda uygulanan ve aynı zamanda implantın yerleştirilmesine olanak tanıyan tekniktir. Bir komplikasyon yaşanmaması halinde sinüs kaldırma işleminin ardından aynı seans implant uygulamasına geçilebilir.
ALL ON FOUR İMPLANT TEKNİĞİ
All On Four implant tekniği ile hiç dişi olmayan hastalara belirli açılarla yerleştirilen dört adet dental implant üzerine aynı gün geçici diş protezinin sabitlenmesini sağlayan bir prosedürdür. İki ya da üç ay sonra geçiciler çıkartılıp yerlerine kalıcı sabit dişler takılıyor. Cerrahi işlem tüm implant cerrahilerinde yapıldığı gibi yapılır. Tek farkı arka bölgeye yerleştirilen implantların farklı bir açı ile yerleştirilmesidir. Bu işlem , dişsiz boşluklarda bazen sinüs kaldırma gibi işlemleri elimine eder. Böylece hastaya uygulanan cerrahi operasyon sayısı azalır.
All On Four İmplant Tekniğinin Avantajları
- All-on-Four, bir gün içinde dişlerinin sabit restorasyonunu isteyen hastalar için çözümdür.
- All-on-Four, prosedürünün sağladığı bir diğer bir fayda, kemik grefti ihtiyacı olmayacaktır. Çenede önemli kemik yapısı kaybı olan hastalar için daha çok seçilen tedavi yöntemlerindendir.
- Hareketli protezlerde eksik olan konfor ve güvenlik sağlanır.Bu nedenle hareketli protezlerinden kurtulmak isteyenlere uygulanabilen bir tedavidir.
- Gerekli tedavi seans sayısı az olduğundan, yurt dışında ikamet eden hastalar için uygundur.