diş beyazlatma işlemi

Diş beyazlatma; dişlere herhangi bir zarar vermeyen kimyasal beyazlatma ajanlarının kullanılarak dişlerin dış renklenmelerinin giderilmesi işlemidir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri

Ofis tipi beyazlatma; diş hekimi kontrolünde muayenehane ortamında, ışık kaynağı destekli yapılan beyazlatma yöntemidir. Daha yüksek konsantrasyonda beyazlatma ajanı kullanılır. Daha yüksek konsantrasyon uygulandığı için daha hızlı beyazlatma sağlanır. Hemen sonuç alınır. Genelde tek, bazen de 2 seans uygulanır. Seanslar ortalama 30-45 dakika sürer .

Ev tipi beyazlatma; diş hekiminin kişinin ağzına özel hazırladığı şeffaf plaklarla, evde uygulanan yöntemdir. Daha düşük konsantrasyonda beyazlatma ajanı uygulanır. 1 hafta süreyle her gece uygulanır ve konsantrasyon daha düşük olduğu için sonuç daha geç elde edilir. Beyazlatma ajanı gündüz uygulanacaksa 8 saat, gece uygulanacaksa 4 saat süreyle beyazlatma plağı takılmalıdır. Gece tükrük akışının daha az olması ve gündelik işleri aksatmaması için gece uygulanması önerilir.

Ofis tipi beyazlatma daha hızlı beyazlatma sağlar, ve günümüzde ileri teknoloji cihazlar sayesinde hassasiyet yok denecek kadar az olur.

Diş Beyazlatma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Herkese Uygulanabilir mi?

Diş beyazlatma aşağıdaki durumlar dışında herkese uygulanabilir;

  • Diş hekiminin detaylı muayenesi sonucunda diş renklenmesinin şekli belirlenmeli, içsel renklenme (antibiyotik renklenmesi, flor renklenmesi vb.) mevcutsa yapılamaz.
  • Gri tonlu dişlerde  başarılı olmaz.
  • Diş yüzeylerinde belli noktalarda mine displazilerin de, mine defektlerinde yapılamaz.
  • Diş yüzeylerinde mine çatlağı, aşınma varsa önce bunlar tedavi edilip daha sonra yapılmalıdır.

Diş Beyazlatma Kalıcı Bir İşlem Mi?

Dişler tüketilen yiyecek-içeceklere direkt maruz kaldığı için kalıcı bir işlem değildir. İşlemi yapıldığı süre boyunca ve onun takibinde doktorun önerdiği süre boyunca renklendirici yiyecek, içeceklerden (kahve, çay, sigara…) uzak durulması; dişlerin beyazlığının daha uzun süre devam etmesini sağlar.

Diş Beyazlatma İşlemi Dişlere Zarar Verir Mi?

Diş hekimi kontrolünde yapılan işlemin diş minesine herhangi bir zararı yoktur. Tedavi süresince ve sonrasında doktorun önerilerine mutlaka uyulmalıdır.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Tedavileri Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Diş beyazlatma uygulamalarından önce iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır. Eğer diş eti hastalıkları, diş taşları, çürükler gibi problemler mevcutsa beyazlatma uygulamalarından önce bu sorunların çözülmesi gerekmektedir.

Her insanın diş rengi ve yapısı birbirinden farklıdır. Bu sebeple beyazlatma uygulamalarının her kişide farklı seviyede sonuçlar oluşturacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Uygulama sonrası dişlerde geçici bir süre hassasiyet görülmesi olağandır ve genellikle birkaç gün içerisinde bu hassasiyetler son bulmaktadır. Bu hassasiyetlerin en aza indirilebilmesi için beyazlatma uygulamaları sonrasında flor ve potasyum nitrat içerikli hassasiyet giderici ürünler uygulanabilmektedir. Kimi zaman hassasiyet ve ağrılar daha uzun süreli ve şiddetli olabilmektedir. Bu gibi durumlarda beyazlatma yöntemlerinin uygulanmasına ara verilmesi gerekebilmektedir. Önerilenden yüksek dozlarda ve sürelerde uygulanan beyazlatma ürünleri bu hassasiyetleri arttırmakta ve dişlere zarar verebilmektedir. Bu yüzden uygulama sürelerinin, kullanılan ürünlerin ve dozların diş hekimi kontrolünde olması son derece önemlidir.

Diş beyazlatma uygulamaları sırasında ve sonrasında diş minesinin geçirgenliği artar ve dişler bir süreliğine renklenmelere daha açık hale gelirler. Bu nedenle beyazlatma tedavileri süresince ve sonrasındaki 2-3 haftada çay, kahve, sigara, renklendirici gıda boyası içeren yiyecek ve içecekler gibi diş renklenmesini arttırabilecek ürünlerin tüketiminden uzak durulmak gerekmektedir.