periodontoloji

Dişlerin çevre dokuları ile ilgilenen bilim dalına ‘periodontoloji’, bu dokuların çeşitli sebeplerle oluşan iltihabi hastalıklarına da ‘periodontal hastalıklar’ denir. Erişkinlerde diş kayıplarının %70`inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.

Diş Eti Hastalıklarının Türleri Nelerdir?

Gingivitis ve Periodontitis en sık görülen dişeti hastalıklarıdır. Dişeti hastalıklarının en önemli nedeni ağızda plak oluşumudur. Plak ağızda bulunan temizlenmemiş gıda artıklarının içinde bulunan bakteri ve mikroorganizmalar içerir.

diş eti hastalıkları sebepleri

Diş eti hastalığının iki ana aşaması vardır.

1. Gingivitis

(Dişeti iltihabı ) Dişeti hastalığının erken evresidir. Gingivitis, yani dişetlerinin iltihabına , plak ve bakteri neden olur. Tedavi edilmezse, özel dokuların, bağların ve kemiklerin enfeksiyonuna neden olur. Dişler fırçalandığında dişetlerinin kanamasına, normalde sert, sıkı kıvamlı ve açık pembe( mercan pembesi) olan dişetinin şişmesine , kırmızı renk almasına neden olur. Ayrıca ağız kokusunun birinci nedenidir. Dişeti hastalıkları dişler gibi şiddetli ağrı yapmaz. Kanama, koku belirgindir. Bu nedenle sinsi hastalıklardır. Ancak, erken bir aşamada teşhis ve tedavi edilirse, iltihap ve hastalık tersine çevrilebilir. Tedavi hastalığın şiddetine ve derecesine bağlı olarak gerçekleşir. Tedavi, diş eti hattının hem üstünde hem de altında kapsamlı, profesyonel temizlik ve daha etkili ağız hijyeni tekniklerini içerir. Dişeti iltihabı sorunu günlük olarak diş fırçalama ve diş ipi ile çözülebilir. Sadece plak bu yöntemle yok edilebilir.

2. Periodontit

Dişeti iltihabı tedavi edilmezse periodontitise dönüşebilir. Devam eden inflamasyon, dişleri yerinde tutan destek kemik ve bağ dokuda geri dönüşü olmayan hasarlara neden olur. Periodontitise dişeti çizgisinin (dişetinin dişle buluştuğu çizgi) üstünde ve altında biriken plaklar ve diştaşları sebep olur. Dişeti hattının altındaki bölgeyi diş fırçalama ile temizlemek neredeyse imkansızdır. Devam eden iltihap sonunda, dişlerinizi destekleyen kemikler erimeye başlar ve dişlerinizin hareket edip gevşemesine neden olur. Tedavi edilmezse, ya kendiliğinden düşme ya da diş hekiminin çekmek zorunda kalması nihayetinde diş kaybı ile sonuçlanır.

Diş Eti Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir?

  • Dişlerin yetersiz ve hatalı teknikle fırçalanması,
  • Mevcut diştaşları,
  • Yüz ve çene kemiğindeki anormallikler,
  • Dişlerin çapraşık olması,
  • Dişlerin yerleşim bozuklukları,
  • Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı,
  • Dişetine baskı yapan düzgün yapılmamış dolgu, kron, köprüler.

Ayrıca;

  • Diş eti hastalıklarına; Sigara kullanımı, bazı ilaçlar, genetik faktörler, hormonal değişimler (ergenlik, hamilelik, menapoz), stres, kötü beslenme, diabet ve vücudun savunma sistemini etkileyen bazı hastalıklar da yol açmaktadır.
  • Diabet, osteoporoz, HIV infeksiyonu, stres, sigara ve ilaç kullanımı gibi faktörler doku iyileşmesini değiştirip bağışıklık sistemini etkileyerek dişeti hastalığına yatkınlık oluşmasına neden olmaktadır.

Periodontoloji Alanında Uygulanan Tedavi Hizmetleri

Diş Taşı Temizliği (Detertraj)

diş taşı temizliği

Dişler günde 24 saat tükrükle temas halindedir, ve bu da dişlerin güçlenmesine yardımcı olur. Ancak tükrüğün içindeki kalsiyum ve fosfat iyonları, temizlenemeyen gıda artıklarının oluşturduğu bakteri plağına çökerek, onları sertleştirir. Ve diştaşı oluşur. İşlem sırasında dişeti sınırının altına ve üstüne yerleşen plaklar ve diştaşları temizlenir. Plak temizliği, düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş taşı temizliğiyle olur. Dişeti hastalıklarında uygulanan en koruyucu yöntemdir. Diş taşı temizliği kesinlikle ağrısızdır. Temizlik 15-30 dakika sürer. Sağlıklı dişlerin sağlanması için her 6 ayda bir yapılmalıdır.

Subgingival Küretaj

kuretaj

Hastalığın daha ilerlemiş olduğu durumlarda, dişeti dokusundaki kanama, şişlik, kızarıklık ve diş eti cebinin derinleşmesine ek olarak kemik dokusunda da yıkım başladığında subgingival küretaj yapılması gerekebilir. Subgingival küretaj tedavisinde özel aletler ile diş eti cebinin içine girilerek düzgün bir kök yüzeyi elde edilir ve diş etlerinde iltihap oluşmasına neden olan bakteri ve irritanları mekanik olarak ağızdan uzaklaştırılır.

Gingivektomi ve Gingivoplasti

Gingivektomi ve gingivoplasti

Kalınlaşmış diş eti kenarlarına fizyolojik form vermek, diş eti morfolojisini düzeltmek ve fibrotik diş eti büyümelerini tedavi etmek için lokal anestezi ile yapılan cerrahi işlemdir. Dişeti estetiği uygulamaları kapsamındadır.

Flep Operasyonu

flep yontemi

Flap operasyonu, ileri kemik yıkımlarının olduğu periodontal hastalık durumlarında diş etinin altındaki kemiğe müdahale etmek ve oluşmuş cepleri uzaklaştırmak için kullanılır. Bu işlemde ilgili bölge lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra diş eti, kök yüzeyleri ve kemik açığa çıkacak şekilde kaldırılıp, iltihaplı dokular uzaklaştırılıp, kök yüzeyi düzleştirilir ve gerekli kemik düzeltmeleri yapılır.