endodonti gorsel

Kanal tedavisi ciddi bir şekilde çürüyen veya enfekte olan bir dişi onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi işlemi sırasında, sinir ve diş özü (pulpa) alınır, dişin iç kısmı temizlenir  ve  kanal dolgu maddeleri ile doldurulur.

Kanal tedavisine erken başlamak, dişi kurtarmak açısından önemlidir. Tedavi edilmemiş çürükler pulpa enfeksiyonuna neden olabilir. Diş minesi ve dentin ,çürük nedeniyle kök kanalına kadar madde kaybına uğrar ve çürük nedeniyle oluşan bakteriler, pulpada enfeksiyon oluşumuna neden olur.

Ağrıyan diş uzun süre ihmal edildiğinde, hem çevredeki dokulara enfeksiyon yayılır, hem de diş kaybedilir. Günümüzde hemen hemen hiçbir dişin çekimine gerek kalmadan yapılmış iyi kanal tedavileri ile dişler kurtulabilmektedir. Kanal tedavisinden sonra diş kronla kaplandığı ya da diş renginde olan kompozit dolgu ile doldurulduğu takdirde, diş ömür boyu kullanılabilir. Ancak kanal tedavisi yapılan dişler doğal dişlerden daha kırılgandır.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

  • Derin çürük nedeniyle meydana gelen fiziksel irritasyon, mevcut bakterilerin dişin sinirinde enfeksiyona ya da nekroza neden olması,
  • Dişe veya çeneye gelen darbe,
  • İleri diş eti hastalıkları,
  • Yüksek yapılmış, kapanışı tam ayarlanmamış dolgu ve protezler,
  • Yanlış uygulanmış ortodontik tedaviler nedeniyle kanal tedavisi yapılır.

Bir Dişe Kanal Tedavi Gerektiği Nasıl Anlaşılır?

  • Dişinizde çok şiddetli sıcak soğuk hassasiyeti,
  • Özellikle geceleri hiçbir uyaran olmadan ağrı,
  • Yemek yeme sırasında ağrı oluyorsa,
  • Sinirlerin ölmesi sonucu dişinizde renk değişimi,
  • Apse oluşumu sonucu yüzünüzde şişlik mevcutsa,
  • Bazı durumlarda hiçbir belirti olmaksızın yapılan dental ve radyolojik muayenelerde tedavi gerektiği anlaşılır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bu işlem bir kaç seans sürebilir. Bazı durumlarda kanal tedavisi tek seansta yapılabilirken, abseli, iltihaplı dişlerde bu durum pansumanlar yapılarak geçirilmeye çalışıldığından tedavi uzamaktadır. Bu sürenin ne kadar uzun olacağı dişinizin durumuna bağlıdır.

Kanal Dolgusu ve Dolgu Ayrı İşlemler Midir?

Kanal dolgusu, kök kanalının temizlenip doldurulması işlemidir. Dolgu işlemi ise dişin ağız içinde görünen kron kısmının harabiyet miktarına göre kompozit dolgu, inley, onley ya da kron ile restore edilmesidir.

Kanal Tedavisi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kanal tedavisi seansları arasında dişinizi sert besinler çiğnemek için kullanmayınız. Dişinizde geçici dolgu olduğu için dişiniz kırılabilir. Seans aralarında ağrı şikâyetiniz olabilir, pansuman için hekiminize başvurunuz. Seans aralarında yüzünüzde şişme olabilir. Kaygılanacak bir şey yoktur, bu mikroorganizmaların meydana getirdiği bir reaksiyondur ve pansumanlarla düzeltilir. Hekiminize haber veriniz.

Kanal Tedavisi Sırasında ve Sonrasında Ağrı Olur Mu?

Kök kanal tedavisi sırasında anestezi yapılacağı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez.Tedavi sonrasında dişte özellikle çiğneme sırasında hafif bir ağrı ve hassasiyet olabilir. Tedavi sonrası birkaç gün hafif bir antienflamatuar ilaç kullanmakta sakınca yoktur.

Kanal Tedavisi Tekrarı Nedir?

Doğru  yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı çok yüksektir. Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun yeterli yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforasyon ya da kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısızlığından bahsedilir. Bu durumların varlığında , bazen de diş sıkma, kapanış bozuklukları sonucunda kök ucunda enfeksiyon gelişebilir.

Başarısız bir kanal tedavisini yemek sırasında dişlerde ağrı, spontan ağrı, kök ucunda şişlik ve kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz. Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır. Bu işlem yetersiz kalıyorsa apikal rezeksiyon işlemi uygulanarak, kök ucuna cerrahi olarak ulaşılır, enfeksiyon temizlenir ve kapatılır. Kanal tedavisi tekrarlanması ve cerrahi müdahele yetersiz kalırsa dişin çekimi düşünülür.