20 YAŞ DİŞLERİ VE TEDAVİ SÜRECİ
Yirmilik dişler, halk arasında 20 yaş dişleri olarak da adlandırılan, en son çıkan yetişkin dişleridir.
20 Yaş Dişleri Çektirilmeli mi?
Halk arasında 20 yaş dişlerinin çabuk çürüyen, gereksiz ve çıkar çıkmaz çekilmeleri gereken dişler olduğuna inanılır. Aksine, düzenli bir şekilde çıkıyor ise mutlaka korunması gerekmektedir. Bazen ağızda çıkmamış ancak röntgende görülen gömülü kalmış 20 yaş dişleri, yaşamımız boyunca ağızda bir sorun çıkarmadan yerinde durabilir. Bu dişlerin çıkmaması sorun olmayıp, çekilmelerine gerek olmayabilir. 20 yaş dişleri, çiğneme görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiriyorsa çekilmeleri için bir sebep yoktur.
20 Yaş Dişleri Hangi Durumlarda Çekilmesi Gerekebilir?
Yirmi yaş dişlerinin sürmesi esnasında oluşturduğu basınç, komşu dişlere de kuvvet uyguladığı için bu kuvvet dişlerde itmeye sebebiyet verir. Eğer çene darlığı gibi bir durum yaşıyorsanız, bu itme dişlerde çapraşıklığa neden olur. Ağız sağlığınıza yeterli ilgiyi gösteremiyorsanız dişlerinizde iltihaplanmaların meydana gelmesi kaçınılmaz olabilir. Bunu takiben iltihap diş etrafındaki dokularda da meydana gelecektir. 20 yaş dişleri yemek fazlalıklarının en çok toplandığı yer olduğu için yeterli bakım yapılmadığında çürümeler oluşabilir. Bu çürümeler ağız kokusuna sebep olur. Sürekli tekrarlayan diş eti ve çene iltihaplanmaları var ise, ileri derecede çürüme oluşmuşsa veya örneğin; üst çenedeki 20 yaş dişlerinin çıkıp, alttaki 20 yaş dişlerinin çıkmaması durumuna bağlı dişlerde meydana gelen uzamalar olmuşsa dişin çekilmesinde fayda vardır. Çekilmedikleri takdirde ağızda, diş kaynaklı kist ve enfeksiyonlar meydana gelebilir.
20 Yaş Diş Çekiminin Normal Diş Çekiminden Farkı Var mıdır?
20’lik dişlerin çene kemiğindeki konumunda, duruş pozisyonunda, büyüklüğünde, üzerinin kemikle veya mukoza ile kaplı olması gibi sorunları yoksa, 20 yaş diş çekiminin normal çekimden bir farkı yoktur.
Çekim Sonrası Yüzde Şişlik Oluşur Mu?
Yanaktaki ödem dişin durumuna göre ve kişiden kişiye çok değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon (buz kompres) yapılmalıdır. Hafif şişlik olması normaldir ve iyileşme sürecinin bir aşamasıdır.
ÇENE KİSTLERİ
Kistler dişlerdeki enfeksiyon, sürme bozukluğu, çekim sonrasında bırakılan epitel artıkları vb nedenlerle oluşurlar. En yaygın neden uzun zamandır tedavi edilmeyen dişteki enfeksiyondur. Diğer bir neden ise gömülü dişlerdir. Kistler kemikte yıkıma neden olarak genişlerler ve fark edilmezlerse çok büyük boyutlara ulaşabilirler. Fark edildiklerinde çıkarılmaları gerekmektedir. İşlem kistin büyüklüğüne ve çenelerdeki konumuna bağlı olarak lokal yada genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Kist çıkarıldıktan sonra dokular normal pozisyonlarında dikiş ile kapatılmaktadır.